2017. május 11., csütörtök

Nagy emberek kis történetei

- Érdemes lenne külön albumban megjelentetni Sajdik Ferenc remekbe szabott sorozatát - mondta Kernács Gabriella művészettörténész a minapi kiállítás-megnyitó alkalmával. Azokra a zseniális képekre utalt, amelyekből a Józsefvárosi Galéria humoros tárlatán is találkozhatunk néhánnyal, szám szerint éppen kilenccel. A karikaturista szóbanforgó művei visszaidézik néhány kockából álló egykori kis képregényeit, amelyek a Ludas Matyi utolsó oldalán jelentek meg annak idején.
Az ötlet, amelyet felvetett, ragyogó.


Nagy emberek kis történetei: LEVI STRAUSS

Nagy emberek kis történetei volt a címe Sajdik Ferenc comic strip-jeinek, még valamikor az 1970-es években. Minden héten megjelent belőle egy-egy a Ludasban, hónapokon keresztül. Remekül szórakoztunk rajta, mert emberközelbe hozta azokat a képzelt vagy valós személyiségeket - Edisontól Hamletig, Gundeltől Rómeó és Júliáig -, akiket tanulmányainkból vagy olvasmányainkból ismertünk. Vidám, hétköznapi sztorikat képzelt hozzájuk, amelyek ugyan nem történtek meg - de akár meg is történhettek volna...
A jelen tárlatra Sajdik Ferenc elkészített ezekből néhányat, színes és látványos kivitelben. Személy szerint nekem ezek a kedvenceim az összes, most kiállított Sajdik-mű közül! Lelki szemeimmel már látom az albumot, gondolatban már élvezettel lapozgatom - és örülök (örülnék), hogy az első Kossuth-díjas magyar karikaturista életművének egy jelentős, megint csak rá jellemző szegmensét megismerheti (megismerhetné) az olvasók szélesebb rétege is...                      (-cs -f)
--------------------------------------------------------------------
A KÉP ALSÓ HARMADÁBAN KÉZZEL ÍROTT PÁRBESZÉDEK, SORRENDBEN:

- A guta megüt, ha a nadrágodra nézek. 16 éve nyúzod egyvégtében, a rárakódott kosztól már kemény, mint a kályhacső, hisz már a lúgkő sem fogja!!!
- Én tehetek róla, hogy nem tudom elnyűni?
- 200 dollárt adok ezért az elnyűhetetlen nadrágért.
- Vigye, ha úgy odavan! De figyelmeztetem, van ezen már gépolaj, fűrészpor, tehéntrágya, padlóviasz, ráköpött bagó, nyeregzsír, és még több kiló kosz.
- Elemeztesse ki a laborral, mi minden védi ezt a gatyát, aztán gyártasson le ugyanilyen szövetet, és 80 000 nadrágot.
- Igenis, Levi Strauss úr.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése