2015. július 6., hétfő

Borúra derűs irodalom

SAJDIK FERENC KIÁLLÍTÁSA A CULTIRIS GALÉRIÁBAN

Megszólal a mobilom, nézem a kijelzőt: Sajdik Ferenc.
- Halló!
- Szervusz! - mondja jellegzetes hanghordozásával, és rádöbbenek, milyen régen beszéltünk egymással. Tudtam, hogy nyár közepéig az új rajzfilmsorozat köti le, amelynek a forgatókönyvét írja és rajzolja, meg hát legutóbb azt kérte: "Addig ne találj ki semmit" - és sajdikosan kuncogott hozzá.
Most elmondja, hogy csak azért hív, mert csütörtökön kiállítása nyílik. Amíg erre készült az új rajzokkal, jó volt egy pillanatra félretenni azt a sorozatot... Közli a megnyitó idejét és helyét, én pedig megkérdezem, hogy ott lesz-e ő is?
- Mit tudok csinálni? - kérdezi, és ez a szerénység annyira ismerős! Azután így folytatja: - De ha találsz egy jó kifogást, hogy ne kelljen elmennem, felhívhatsz éjjel is.

A kiállítás plakátját Képessy Bence kurátor
bocsátotta a rendelkezésünkre
Nem jutott eszembe "jó kifogás" erre nézvést (őszintén szólva eszembe sem jutott gondolkodni rajta), és úgy tűnt, hogy másnak sem: július 2-án a Kossuth-díjas művész jelenlétében nyílt meg a fent említett kiállítás. Sajdik világának legavatottabb ismerője, a művészettörténész Kernács Gabriella mondott megnyitó beszédet és tartott valóságos tárlatvezetést a helyszínen; nagyon szeretem, ahogy Sajdik Ferencről és a műveiről beszél. Oda kell figyelni rá! Az ember egész másként szemléli az alkotásokat, nem siklik át úgy a dolgok fölött, nem olyan felületes... A magával ragadó lényeken túl meglátjuk a lényeget is, a valódi mondanivalót. Kernács Gabriella nem talál ki magyarázatokat a rajzokhoz, csupán megtanítja a tárlatlátogatót arra, hogy mit és hogyan nézzen. Megnyitó beszédében számos személyes adalékot kapunk Sajdik Ferenc egész pályájával kapcsolatban, miközben maga az alkotó szerényen mosolyog két lépéssel távolabb.

Kernács Gabriella, dr. László Ágnes és Sajdik Ferenc a megnyitón
Telt ház volt a megnyitón
Pedig lenne oka a büszkeségre! Hosszú munkássága során számos díjban, elismerésben részesült, szakmai és állami vonalon egyaránt. Legutóbb tavaly "Hazám"-díjjal tüntették ki - aki nemcsak a Ludas Matyiban megjelent karikatúráiról és mesefilmjeiről ismeri, az megérti, hogy miért. E díj kapcsán dr. László Ágnes készített interjút Sajdik Ferenccel, valamint a többi kitüntetettel, és ezt Értékteremtők 2015 című könyvében közre is adta. László Ágnes ugyancsak tiszteletét tette a múlt csütörtöki megnyitón egyébként, és a Sajdik-kötetek mellett ezt az interjúgyűjteményt is megvásárolhatták ott az érdeklődők.

A kiállítás helyszínéül szolgáló Cultiris Galéria a körúton, az Örkény István Könyvesbolton át közelíthető meg, annak emeleti részén található. A Borúra derűs irodalom című kiállítás 2015. szeptember 5-éig, tehát egész nyáron fogadja a Sajdik Ferenc grafikusművész, karikaturista irodalmi derűjére szomjazó látogatókat (Budapest, XIII., Szent István krt. 26.).       - szűcsj -


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése